Bloembollen terug op het menu

Als het aan minister Carola Schouten ligt, gaan Nederlanders meer streekproducten eten. Typisch Hollandse etenswaren, zoals bloembollen, moeten een prominente plaats in de supermarkt krijgen.

Foto: Nacroba / Shutterstock.com

Nederlanders eten steeds meer producten uit het buitenland, zoals Iers rundvlees en Parmezaanse kaas. Hierdoor komen de producten van lokale boeren in de verdrukking. Volgens de overheid moet dat anders. Minister Schouten start zelfs een binnenlandse handelsmissie om de lokale producten onder de aandacht te brengen.

De Vereniging Nederlandse Streekproducten (VNS) is blij met het initiatief. “Nederlanders eten veel te weinig streekgerechten, zoals bloembollen. In de jaren ’40 was de tulpenbol nog een populaire lekkernij. Nu worden de bollen nauwelijks meer gegeten. Dat is erg jammer”, aldus een woordvoerder. “Wij hopen dat mensen weer eens wat vaker een streekgerecht op tafel zetten, zoals een Zeeuwse bolus, een Delfts blauw tegeltje of een Eindhovense gloeilamp.”