Bloeddonors geven liever niet aan Amsterdammers

Bloedbanken krijgen er steeds vaker mee te maken: bloeddonoren die niet willen dat hun bloed aan Amsterdammers wordt gegeven. Voor hen is nu een speciale bloedbank opgericht, die absoluut geen bloed geeft aan Amsterdammers.

Foto: Alpha Prod / Shutterstock.com

Veel donoren dreigden weg te lopen, omdat normale bloedbanken niet kunnen garanderen dat hun bloed niet in de aderen van een Amsterdammer terechtkomt. Bloedbank Amor geeft die garantie wel. Donor Mirella Priegsch uit Tilburg heeft zich al aangemeld bij de nieuwe bloedbank. “Ik ben die Amsterdammers spuug- en spuugzat. Dat arrogante volk denkt dat ze het middelpunt is van het universum, met die flauwe humor en dat vreselijke taaltje van ze. Moet ik mijn bloed dan aan die gasten geven? Over m’n lijk!”, zegt ze fel.

“Voor veel donoren is dit een uitkomst”, zegt directeur dr. Bart Spiering van Bloedbank Amor. “Als bloeddonor wordt er best wat van je gevraagd: die naald in je arm is niet prettig en je voelt je na het bloed geven misschien niet zo lekker. Als je dan het risico loopt dat jouw bloed gebruikt wordt voor een Amsterdammer, voel je je belazerd. Daar doe je het natuurlijk niet voor.”

Dr. Spiering is blij dat het nieuwe concept aanslaat. “Inmiddels zijn er al vergaande plannen om ook orgaandonoren te werven. Als je zeker weet dat jouw hart, lever of hoornvlies na je dood niet naar een Amsterdammer gaat, dan is er eigenlijk geen reden meer om je niet als donor te laten registreren.”

 
Deel dit artikel: