12 ℃

Blauwe vinvis vermoedelijk uitgestorven in IJsselmeer

Blauwe vinvis vermoedelijk uitgestorven in IJsselmeer
Foto: Andrew Sutton / Shutterstock.com

Biologen slaan alarm over de blauwe vinvis, nu de walvissensoort al jaren niet is waargenomen in het IJsselmeer. De wetenschappers vrezen dat de blauwe vinvis in het IJsselmeer is uitgestorven.

De blauwe vinvis is het grootste dier op aarde. Door de grootschalige walvisvaart wordt het dier al lange tijd met uitsterven bedreigd. Volgens marinebioloog Tjalk Bokking is het dier in de afgelopen decennia zelfs helemaal niet waargenomen in het IJsselmeer. Gevreesd wordt dat het majestueuze zeedier daar niet meer voorkomt.

“Bij de bouw van de sluizen aan weerszijden van de Afsluitdijk is geen rekening gehouden met de grootte van de blauwe vinvis. Het dier kan zich slechts met grote moeite door de sluizen wurmen. Dat verklaart dat na de sluiting van de Afsluitdijk in 1932 geen blauwe vinvissen in het IJsselmeer zijn gezien”, aldus Bokking.

Volgens Bokking is vooral de bevolking van Urk verantwoordelijk voor het verdwijnen van de blauwe vinvis. “De Urker bevolking heeft in de afgelopen decennia niets gedaan om de blauwe vinvis in het IJsselmeer te beschermen. Maar intussen wel volop kibbeling vreten. Tja.”

 
Deel dit artikel: