21 ℃

Bizarre oervis had ledematen en veel haar

Bizarre oervis had ledematen en veel haar
Foto: E.G.Pors / Shutterstock.com

MEPPEL - Wetenschappers van de Universiteit van Meppel hebben fossielen gevonden van een vis die bijna 400 miljoen jaar geleden leefde. Het dier had onder meer ledematen, veel haar en longen, wat zeer ongebruikelijk is voor vissen.

Aan de hand van de fossielen hebben de wetenschappers een afbeelding gemaakt van hoe de oervis er in de prehistorie uit moet hebben gezien. “Opvallend is dat de vis haren op vrijwel het hele lichaam had. Daarnaast had de vis ledematen, zowel armen als benen. Dat zie je bij vissen eigenlijk nooit”, aldus paleontholoog Bots Eimhoven.

Door de maag en het spijsverteringssysteem van het dier te bestuderen, hebben de wetenschappers kunnen achterhalen wat de oervis at. “Het voedingspatroon van de oervis was totaal anders dan wat vissen tegenwoordig op het menu hebben”, vertelt Eimhoven. “De oervis at voornamelijk bladeren en wat vruchten, bananen vooral. Ook in de prehistorie groeiden bananen aan een boom. Daarom vermoeden we dat deze merkwaardige vis niet in het water, maar op het land leefde.”

 
Deel dit artikel: