13 ℃

BIZAR: Nederlanders willen minder werken voor hetzelfde salaris

Foto: Fizkes / Shutterstock.com

Een dag minder werken voor hetzelfde salaris, dat is wat werknemers graag willen. Dat is de opvallende uitkomst van een proef bij het bedrijf Loyals in Mijdrecht.

Het bedrijf experimenteerde met een kortere, vierdaagse werkweek. Werknemers kregen een extra vrije dag, maar behielden wel hun salaris. De proef beviel zo goed, dat het bedrijf er waarschijnlijk mee doorgaat.

Arbeidsdeskundige Femke Tuchs is stomverbaasd: “Je laat werknemers veel minder werken, zonder dat ze salaris moeten inleveren. Je zou verwachten dat geen enkele werknemer dat pikt. Maar wat blijkt: niemand protesteerde. Dat had ik echt niet verwacht.”

De deskundige zou graag zien dat Loyals de proef uitbreidt: “Dankzij dit onderzoek weten we dat de tevredenheid onder de werknemers toeneemt, naarmate ze minder hoeven doen voor hun geld. Het zou nog beter zijn als werknemers met behoud van salaris helemaal niet meer hoeven te komen. Dat je ze elke maand gewoon een smak geld geeft zonder tegenprestatie. Ik weet zeker dat je personeel dat waardeert. Je laat dan meteen zien dat je niet zomaar een of ander pretentieus kutreclamebedrijf met aartsluie verheven millenials bent.”

 
Deel dit artikel: