23 ℃

Frans (68): “Bingomeester hoort op de lijst van cruciale beroepen”

Foto: Xixinxing / Shutterstock.com

“Ik wil niet arrogant overkomen, maar feit is wel dat een groot deel van de bevolking op dit moment van ons afhankelijk is”, zegt de 68-jarige Frans Meulemaker. Hij is een van de tweehonderd professionele bingomeesters in ons land. Zij eisen dat hun vak wordt toegevoegd aan de lijst van cruciale beroepen.

“Nummer 37”, roept Frans door de microfoon. “Nummer zeven-en-dertig”, herhaalt hij, terwijl hij rondkijkt in de eetzaal waar twintig ouderen op anderhalve meter afstand van elkaar zitten. Door het coronavirus ligt de showbizzwereld helemaal stil. Maar waar zangers, illusionisten en presentatoren het werk hebben neergelegd, proberen bingomeesters nog te zorgen voor een stukje entertainment. In verzorgingshuizen en online wordt hard gewerkt om de bingocultuur overeind te houden.

“Jarenlang werd op ons neergekeken. Nu is bingo voor veel mensen de enige vorm van vermaak. Hierdoor beseffen mensen eindelijk hoe belangrijk de bingomeester is voor de samenleving. Dat voelt toch als een stukje erkenning. Het klinkt raar, maar dat hebben we te danken aan het coronavirus”, zegt Frans.

Toch heeft Frans ook kritiek: “De laatste weken zien we een wildgroei aan bingo’s ontstaan. Balkonbingo, TV-bingo, Corona Bingo en weet ik veel wat ze allemaal verzinnen. Elke amateur noemt zichzelf ineens bingomeester. Ze maken de hele branche kapot.”

Dan onderbreekt Frans plotseling ons gesprek. “Sorry jongens, ik moet aan het werk”, excuseert hij zich. “Er heeft iemand bingo.”

 
Deel dit artikel: