17 ℃

BIJZONDER: Nederlandse familie gaat “gourmetten” met Kerst

BIJZONDER: Nederlandse familie gaat “gourmetten” met Kerst
Foto: Meindert van D / Flickr CC

Terwijl de meeste gezinnen tijdens de kerstdagen gewoon een stukje kalkoen of konijn op tafel zetten, heeft de Groningse familie Oldevank besloten om te gaan “gourmetten”. Een opmerkelijke keuze! Wat houdt “gourmetten” precies in?

“Gourmetten” is overgewaaid uit Azië. Tijdens het “gourmetten” krijgt elke tafelgenoot een eigen pannetje, dat op een gloeiendhete plaat wordt gezet. De plaat en de pannetjes vormen samen een zogenoemd “gourmetstel”. In het pannetje bereidt elke deelnemer zijn of haar eigen gerecht.

Moeder Jannie Oldevank ontdekte het “gourmetten” per toeval. “Bij de Blokker zag ik een gourmetstel met zes pannetjes. Toen ben ik gaan uitzoeken hoe gourmetten precies in z’n werk gaat”, vertelt ze. “Op verschillende websites vond ik informatie over “gourmetten”. Het was mijn man Cor die uiteindelijk op het idee kwam om het gourmetstel op Eerste Kerstdag op tafel te zetten. Nou, daar moest ik eerst natuurlijk hartelijk om lachen! Maar later dacht ik: ja, waarom eigenlijk niet?”

Fabrikanten van gourmetstellen hopen dat deze manier van voedselbereiding aanslaat in Nederland. Wellicht gaan in de toekomst nog veel meer gezinnen “gourmetten” met Kerst.

 
Deel dit artikel: