13 ℃

Bijeenkomst bij opvanglocatie voor Afghanen was geen protest: “Wij probeerden juist hun thuissituatie na te bootsen, zodat ze zich meteen thuis zouden voelen”

Foto: Vadven / Shutterstock.com

Bij de legerkazerne in Harskamp vond dinsdagavond een demonstratie plaats tegen opvang van vluchtelingen uit Afghanistan. Althans, zo leek het. Uit navraag blijkt namelijk dat het beslist niet om protest ging.

Harteloos, verschrikkelijk en verwerpelijk, luiden de reacties op de bijeenkomst bij de opvanglocatie. Maar volgens de groep die er gisteren een stapel autobanden in brand stak, is er sprake van een misverstand.

“Een demonstratie? Nee, dat is dus wat de media er van hebben gemaakt. Wij zien onszelf meer als een welkomstcomité. Ook wij hebben op televisie die verschrikkelijke beelden uit Kaboel gezien. Natuurlijk zijn ze hier welkom”, aldus Ricardo van het ‘welkomstcomité’.

“We wilden juist dat de Afghaanse vluchtelingen zich hier meteen thuis zouden voelen”, vervolgt Ricardo. “In Harskamp is het normaal muisstil, dat zou voor die mensen een enorme shock kunnen beteken. Dus hebben we getracht om de thuissituatie van Afghanistan zoveel mogelijk na te bootsen. Vandaar ook dat we midden op de weg wat autobanden in de fik hebben gestoken en er wat vuurwerk de lucht in ging. Alles zodat deze mensen zich hier snel op hun gemak voelen. Het was allemaal goed bedoeld, maar de media maken er weer iets negatiefs van.”

 
Deel dit artikel: