17 ℃

Bijbel aangepast: wonderen van Jezus worden verwijderd

Bijbel aangepast: wonderen van Jezus worden verwijderd
Foto: New Africa / Shutterstock.com

Er komt een nieuwe, minder kwetsende uitgave van de Bijbel. Sensitivity readers hebben de Bijbel geanalyseerd en de teksten aangewezen die mogelijk als kwetsend kunnen worden ervaren. In die nieuwe versie van de Bijbel zal Jezus geen wonderen meer verrichten.

“Eerder hebben we de boeken van Roald Dahl en Agatha Christie al gewijzigd. Daar hebben we zulke positieve reacties op gehad, dat we het nu tijd vinden voor een groter project”, zegt sensitivity reader Inge Leyendaal.

“De oorspronkelijke Bijbelteksten wekken de indruk dat Jezus over water kon lopen. Dergelijke beweringen dragen bij het het superioriteitsgevoel van de witte man en kunnen zeer kwetsend zijn voor de nabestaanden van verdronken mensen van kleur”, zegt Leyendaal. “In de nieuwe Bijbel zal Jezus gewoon zwemmen in het Meer van Galilea.”

Ook de vermeende genezing door Jezus van twee blinde mannen wordt uit de Bijbel gehaald. “Vroeger heette dat een wonder, nu denken we daar anders over”, aldus Leyendaal. “De tekst is buitengewoon kwetsend voor mensen met een ander gezichtsvermogen. Mensen die visueel anders getalenteerd zijn, moeten worden geaccepteerd zoals ze zijn. Het is beter om hun omgeving aan te passen. Om die reden zal Jezus de blinden in de nieuwe versie van de Bijbel niet genezen, maar regelt Hij een paar hulphonden.”

 
Deel dit artikel: