18 ℃

Bij veel Nederlandse huishoudens wappert nog steeds de Israëlische vlag niet

Bij veel Nederlandse huishoudens wappert nog steeds de Israëlische vlag niet
Foto: hydebrink / Shutterstock.com

AMSTERDAM - Na de afschuwelijke geweldsuitbraak in Israël en de Gazastrook is een flinke discussie losgebarsten over de vlagreactie in Nederland. Op de meeste overheidsgebouwen in Nederland wappert de Israëlische vlag inmiddels, maar veel particulieren moeten de Israëlische vlag nog hijsen. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van Bureau QuestionIt. 

Twee dagen na de bloedige aanval van Hamas in Israël moeten de meeste Nederlanders de Israëlische vlag nog hijsen als steunbetuiging voor het Israëlische volk. Op veel Nederlandse overheidsgebouwen wappert de Israëlische vlag al wel, maar particulieren blijven nog achter. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woningbezitters gevraagd om haast te maken.

“Direct na de start van het geweld had misschien niet elke Nederlander direct een Israëlische vlag paraat, maar inmiddels zou iedereen toch zo’n vlag in huis moeten hebben. Het is onbegrijpelijk dat het zo lang moet duren”, zegt hoogleraar conflictethiek Eduard Torrens.

Ook Torrens adviseert Nederlandse huishoudens om niet te lang te wachten met het hijsen van de Israëlische vlag: “Uiteraard is het buitengewoon immoreel en onbeschoft om nu niet te gaan vlaggen, maar het kan ook kritische vragen oproepen bij buurtbewoners. Men zou zich kunnen gaan afvragen voor wie u eigenlijk bent.”

 
Deel dit artikel: