19 ℃

Bierhalen bijna uitgestorven traditie

Bierhalen. Steeds minder vrouwen lijken ervoor te porren. De eeuwenoude traditie, waarbij de vrouw zorgt dat haar man steeds voldoende bier heeft, lijkt bijna te zijn uitgestorven.

bier-halen-bijna-verdwenen-traditieBier wordt al duizenden jaren gebrouwen en is daarmee een van de oudste dranken uit de menselijke geschiedenis. De traditionele rolverdeling, waarbij de vrouw het bier haalt en de man het consumeert, is al net zou oud. “In de grotten bij Saint Christophe zijn muurschilderingen gevonden, waarop bierhalende vrouwen zijn afgebeeld. Het is niet helemaal met zekerheid te zeggen, maar waarschijnlijk is het halen van bier al een typische vrouwentaak sinds 3800 voor Christus”, weet Nol Brekkers van het Historisch Centrum voor Volkscultuur.

In de loop der eeuwen zijn vrouwen zich steeds minder in het bierhalen gaan interesseren. “Vooral de emancipatiegolf in de jaren ’60 heeft de traditie geen goed gedaan”, zegt Brekkers. “Vroeger moesten vrouwen soms kilometers lopen voor een flesje bier. Nu is bierhalen veel makkelijker.  Toch zien vrouwen het niet meer als hun taak. Vreemd, want net als stofzuigen en koken hoort bierhalen er gewoon bij. Zo zie je maar weer: evolutie betekent niet altijd een vooruitgang.”

 
Deel dit artikel: