24 ℃

Biden geëmotioneerd tijdens herdenking D-Day: “Als broekie van 60 jaar zelf nog meegevochten”

Biden geëmotioneerd tijdens herdenking D-Day: “Als broekie van 60 jaar zelf nog meegevochten”
Foto: GCapture / Lev radin / Shutterstock.com

VIERVILLE-SUR-MER - De Amerikaanse president Joe Biden was aanwezig bij de herdenking van D-Day in Normandië. Precies tachtig jaar geleden begon de landing waarmee de geallieerden in 1944 Nazi-Duitsland een beslissende slag toebrachten. Voor Biden was het ook een verhaal met een persoonlijk tintje.

Het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog werd groots herdacht met meerdere wereldleiders. Ook de Amerikaanse president Joe Biden was daarbij aanwezig. Met zijn welbekende soepele tred betrad Joe Biden gisteren het podium op een van de stranden van Normandië.

Biden herdacht uiteraard de allesbeslissende slag tegen de nazisme, maar ging in zijn speech ook in op zijn persoonlijke ervaringen: “Het lijkt als de dag van gisteren dat ik hier in 1944 als 60-jarig jochie aan land ging. Met dezelfde energie die nu nog steeds kenmerkend is voor mij ging ik de Duitsers zonder vrees tegemoet.”

Volgens Biden zou hij nu, ondanks zijn blakende gezondheid, niet meer in staat zijn tot zo’n heldendaad: “Ik zie mij niet meer uit een boot springen om sprintend zwaarbewapende Duitsers aan te vallen. Als D-Day vandaag zou plaatsvinden, zou ik genoodzaakt zijn me als parachutist achter de Duitse linies te laten droppen om dorp voor dorp het nazi-tuig vermorzelen. Zie daar de tol van ouderdom.”

 
Deel dit artikel: