18 ℃
'Geldboete schrikt nauwelijks af'

Bibliotheek wil zwaardere straffen voor mensen die boek te laat terugbrengen

Bibliotheek wil zwaardere straffen voor mensen die boek te laat terugbrengen
Foto: Iakov Filimonov / Shutterstock.com

Wie een boek te laat terugbrengt naar de bibliotheek, komt nu nog weg met een geldboete. Als het aan bibliotheek Heemberg ligt, gaat dat veranderen. “Het strafrecht schiet op dit punt echt tekort. Als we zuinig willen zijn op onze boeken, moet er zwaarder gestraft kunnen worden”, zegt bibliothecaris Theo Drijff.

Uit cijfers van de Nederlandse bibliotheken blijkt dat 27 procent van de boeken te laat wordt teruggebracht. “Soms zijn ze één of twee dagen te laat, maar er zijn ook mensen die boeken consequent een week te laat terugbrengen. Bij dit soort notoire laatbrengers helpt een geldboete niet meer. Ze lachen je gewoon uit”, aldus Drijff.

Drijff vermoedt dat een deel van de te laat teruggebrachte bibliotheekboeken aan de onderwereld is uitgeleend: “Het zijn mensen van wie je het totaal niet verwacht. Laatst kwam een ogenschijnlijk doodnormale vrouw vier dagen te laat met een Nijntje-boek. Haar dochter zou langzaam lezen. Schei toch uit. Wie gelooft dat soort smoezen? De volgende partij kinderboeken kwam wéér een dag te laat. Dat is geen toeval meer. Dan is er meer aan de hand. En de politie staat machteloos tegen dit tuig.”

 
Deel dit artikel: