18 ℃

Bhutan erkent Dokkumer moordzaak

De regering van Bhutan heeft besloten om de moord uit 754 bij Dokkum te erkennen. In Dokkum werd Bonifatius 1262 jaar geleden uit religieuze overwegingen door Friezen om het leven gebracht.

bhutan-erkent-dokkumer-moordzaakDe Dokkumer moordzaak is in Bhutan het gesprek van de dag. Het Aziatische ministaatje hield zich tot nu toe afzijdig in de kwestie. De erkenning van de Dokkumer moordzaak dan ook zeer onverwacht.

Commissaris van de Koning in Friesland John Jorritsma geeft aan dat dit niet zonder gevolgen zal blijven: “Bhutan kiest er nu zelf ervoor om de relatie onder druk te zetten. Wij zullen passende maatregelen nemen”. Jorritsma doelt op economische sancties tegen Bhutan. “Reken er maar niet op dat er nog veel producten uit Bhutan verkocht zullen worden in de Friese supermarkt”, aldus de commissaris.

De destijds 80-jarige Bonifatius kwam om 5 juni 754 in Dokkum om het leven. De zaak houdt de gemoederen nog altijd bezig. In sommige delen van Friesland wordt de moord ontkend en gesproken over ‘de dei fan Dokkumer’, ofwel de Dokkumer kwestie.

 
Deel dit artikel: