22 ℃

Bezuiniging NPO krijgt vorm: begintune NOS Journaal voortaan niet meer altijd live gespeeld

Bezuiniging NPO krijgt vorm: begintune NOS Journaal voortaan niet meer altijd live gespeeld
Foto: Ferenc Szelepcsenyi / Shutterstock.com

HILVERSUM - De bezuinigingen bij de publieke omroep worden concreet. De tune aan het begin van het NOS Journaal wordt vanaf volgende maand niet meer bij elke uitzending live gespeeld. Dat betekent dat de 58 leden van het Nederlands Omroeporkest voortaan niet meer bij elke uitzending aanwezig zullen zijn.

Ze zijn niet zichtbaar in beeld, maar de musici van het Omroeporkest zitten er wel degelijk. Aan het begin van elk NOS Journaal speelt het orkest de bekende begintune van het journaal. Sinds 1956 gebeurt dat live, maar dat gaat veranderen. Voortaan wordt de tune van tevoren opgenomen en tijdens de uitzending afgespeeld.

De NPO moet in totaal zo’n 100 miljoen euro bezuinigen. Deze maatregel past daarbij. “Het is tamelijk kostbaar om het orkest voor elke uitzending bijeen te brengen. Bovendien ontbreekt door ziekte soms een viool of trombone. Dan klinkt het toch anders. Door voortaan van tevoren op te nemen, willen we toe naar een goedkopere tune met toch een consequente sound”, laat de omroep weten.

Het Nederlands Omroeporkest zal voortaan alleen op maandagochtend bij elkaar komen. Dan wordt de tune 376 keer opgenomen, genoeg voor alle uitzendingen van het NOS Journaal in die week.

 
Deel dit artikel: