Na stikstofrapport Remkes:

Bevolking Oekraïne leeft intens mee met Nederlandse boeren

Bevolking Oekraïne leeft intens mee met Nederlandse boeren
Foto: Drop of Light / Shutterstock.com

Ook in Oekraïne is grote ophef ontstaan over het stikstofrapport van Johan Remkes. “Ik leef ontzettend mee met de Nederlandse boeren, al heb ik vanuit Oekraïne natuurlijk makkelijk praten”, zegt de Oekraïense Yulia Shevchenko (53).

In het rapport van Remkes staat dat 500 tot 600 Nederlandse boeren die relatief veel stikstof uitstoten binnen een jaar gesloten of verplaatst moeten worden. “Onzekerheid over de toekomst is verschrikkelijk. Hier zitten we in min of meer dezelfde situatie. Ik kan mij de woede van de Nederlandse boeren dus goed voorstellen”, zegt Yulia.

Yulia wordt emotioneel als ze denkt aan het lot van de Nederlandse veehouders. Ze wijst naar het noordwesten, in de richting van Nederland: “Sommige boeren zitten daar al generaties lang op dezelfde grond. En nu zouden ze binnen een jaar moeten stoppen. Dat is afschuwelijk. Welk toekomstperspectief hebben deze mensen?”

Zelf woont Yulia in Cherson, in het zuidoosten van Oekraïne. “Het is onzeker of ik hier kan blijven wonen nu de Russen dit gebied hebben geannexeerd. Er gaan zelfs al geruchten dat het bestemmingsplan is gewijzigd”, vertelt ze. “Of ik hier wegga, weet ik nog niet. Ik wacht eerst rustig op het uitkoopvoorstel van Poetin.”

 
Deel dit artikel: