16 ℃

Bevolking Oekraïne begrijpt Nederlandse desinteresse: “Jullie zijn druk met Lil’ Kleine”

Foto: Vitaliy Holovin / Shutterstock.com

Terwijl Oekraïne op de rand staat van een bloedige oorlog, tonen Nederlanders nauwelijks interesse voor de situatie in het Oost-Europese land. Het conflict, dat gemakkelijk kan escaleren tot een grootschalige oorlog, houdt Nederlanders niet zo bezig. Toch heeft de Oekraïense bevolking begrip voor de Nederlandse desinteresse.

“Jullie hebben zo je eigen problemen”, zegt een Oekraïense man die intussen zijn schuilkelder inricht. “Dat drama met Lil’ Kleine bijvoorbeeld. Of die nieuwe vriend van André van Duin. Dat is bij jullie momenteel gewoon belangrijker. Ik snap dat.”

Terwijl het luchtalarm klinkt, informeert een Oekraïense vrouw nog snel naar de situatie in Noord-Holland: “Ik heb gehoord dat het bij jullie flink gestormd heeft. Eng hoor, zoveel wind. Ik vind het zo erg voor al die Nederlanders die een dakpan missen.”

Vlak buiten de Oekraïense hoofdstad Kiev wacht een bejaarde man angstig op wat komen gaat. Ook hij heeft begrip voor het totale gebrek aan interesse bij de Nederlanders voor de oorlogsdreiging in Oekraïne: “Natuurlijk ben ik bang, maar jullie ouderen hebben het ook niet makkelijk. Bij jullie stijgt de AOW niet mee met het minimumloon, heb ik gehoord. Afschuwelijk. Als dat hier zo was, zou ik geen oog meer dichtdoen.”

 
Deel dit artikel: