16 ℃

Bevalling ook mogelijk via de navel

Kinderen kunnen ook via de navel geboren worden. De nieuwe manier van bevallen is inmiddels getest bij 445 vrouwen. De navelopening is elastisch genoeg om de baby door te kunnen laten. Een navelbevalling maakt de traditionele, vaak pijnlijke manier van bevallen overbodig.

bevalling-via-de-navel-mogelijkHet vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet publiceerde deze week een artikel over navelbevallingen. Er is sprake van een revolutionaire ontdekking, denkt men. In de toekomst kunnen vrouwen kiezen of ze via de gebruikelijke uitgang een kind willen baren, of via de navel. De eerste navelgeboorten laten geen afwijkingen zien. De navel krimpt na de geboorte weer tot een normaal formaat. Een keizersnede zal nooit meer nodig zijn, verwachten doktoren.

“Dit is goed nieuws voor vrouwen”, zegt de Amsterdamse gynaecoloog Barbara Kleistermann. “Veel zwangere vrouwen zien op tegen de bevalling. Een bevalling via de navel geeft hen toch een soort van rust. Ik verwacht veel navelgeboorten, als u het mij vraagt.”

Kleistermann denkt dat de nieuwe manier van bevallen pas volgend jaar op grote schaal zal worden toegepast. “We zijn nu bezig met nieuwe folders en voorlichting. Maar dat we een nieuwe tijd tegemoet gaan qua geboortemethodes, dat staat wel vast.”

Artsen verwachten dat binnenkort ook de bevruchting kan plaatsvinden via de navel.

 
Deel dit artikel: