22 ℃

“Betalen, anders zetten we je thermostaat op 40 graden”

Hackers zijn er in geslaagd om in te breken op slimme thermostaten. Ze maakten een virus, waarmee de controle over het apparaatje kan worden overgenomen. Als de eigenaar van de gehackte thermostaat niet betaalt, wordt de temperatuur zo hoog mogelijk gedraaid.

thermostaat-verwarming-heet-warmSommige slimme thermostaten beschikken over een SD-kaartlezer, waarbij bijvoorbeeld een software-update kan worden geïnstalleerd. De hackers Andrew Tierney en Ken Munro misbruikten de kaartlezer voor het installeren van een virus. De presenteerden hun thermostaatvirus tijdens de hackersconferentie Def Con in Las Vegas.

Het virus kan controle over de thermostaat overnemen en de temperatuur instellen op 40 graden. Pas wanneer het slachtoffer het “losgeld” van 500 euro heeft betaald, kan hij de temperatuur weer verlagen.

De beide hackers hebben vooralsnog geen kwade bedoelingen met hun actie. Ze wilden slechts aantonen dat het gijzelen van slimme apparatuur mogelijk is. Ze slaagden er eerder in om op afstand de controle over een auto over te nemen.

 
Deel dit artikel: