18 ℃

Menstruatiepijn: bestaat het echt?

Sommige vrouwen klagen tijdens hun menstruatie over buikpijn, rugpijn en allerlei andere ongemakken. Vaak wordt dit ‘menstruatiepijn’ genoemd. Artsen spreken liever over aanstellerij.

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Tijdens de menstruatie wordt het baarmoederslijmvlies klaargemaakt voor de volgende menstruele cyclus. Normale, sterke vrouwen merken hier vrijwel niets van. Zwakkere vrouwen gebruiken de menstruatie soms als aanleiding om te klagen over “menstruatiepijn”.

Gynaecologe Barbara Kleistermann onderzocht ruim vierhonderd vrouwen in de leeftijd van 16 tot 45 jaar en concludeerde dat menstruatiepijn niet bestaat. “De menstruatie op zich is volledig pijnloos. Het is fysiek onmogelijk dat een vrouw daar iets van voelt. Vrouwen die tijdens de menstruatie klagen over pijn of spanning zijn vooral op zoek naar aandacht”, aldus de arts.

Volgens de gynaecologe is de vrouwelijke menstruatie vooral ongemakkelijk voor mannen, die met een klagende, chagrijnige en volstrekt onredelijke vrouw opgescheept zitten. “Besteed er geen aandacht aan”, luidt het advies van Kleistermann aan mannen. “Door medeleven te tonen met een menstruerende vrouw bevestig je haar verzonnen pijntjes. Probeer die te negeren, anders wordt haar aanstellerij het elke maand erger.”

 
Deel dit artikel: