17 ℃

Bestaanszekerheid belangrijk onderdeel Troonrede: “Niemand zag deze onderwerpkeuze aankomen”

Bestaanszekerheid belangrijk onderdeel Troonrede: “Niemand zag deze onderwerpkeuze aankomen”
Foto: YT CC

DEN HAAG - De Troonrede van koning Willem-Alexander ging verrassenderwijs voor een groot deel over de bestaanszekerheid van Nederlanders. Ook parlementair verslaggevers zagen deze onderwerpkeuze niet aankomen.

“Niemand had verwacht dat de koning het over bestaanszekerheid zou gaan hebben. Dat was een thema dat volledig uit de lucht kwam vallen”, zegt parlementair verslaggever Xander Vulpen. “Ik heb in het verleden Pieter Omtzigt het woord ‘bestaanszekerheid’ weleens horen gebruiken, maar waarom de partijen die nu in het kabinet zitten op dit moment daar graag de aandacht op willen vestigen is mij een raadsel.”

Vulpen zegt in de wandelgangen wel wat redenen te hebben gehoord, maar schuift die toch vooral opzij als roddels: “Je hoort de oppositie weleens fluisteren dat de regeringspartijen proberen Omtzigt de wind uit de zeilen te halen. Ook hoor ik hier en daar smiespelen dat het wellicht te maken heeft met de aankomende verkiezingen dat alle partijen plotseling willen laten merken dat ze niet doof zijn voor de geluiden uit de samenleving. Maar wie in dat soort van praatjes gelooft, moet wel heel achterdochtig van aard zijn.”

 
Deel dit artikel: