12 ℃

Benzine- en dieselauto binnen tien jaar verboden

Auto’s die rijden op benzine of diesel mogen waarschijnlijk al binnen enkele jaren niet meer de weg op. Europa wil de vervuilende auto’s zo snel mogelijk verbieden. Uiterlijk in 2025 wordt elektrisch rijden verplicht.

auto-uitlaatElektrische auto’s zijn veel schoner dan benzine- en dieselauto’s, maar toch stappen maar weinig Nederlanders vrijwillig over. In verschillende Europese landen gaan overheden daarom hun burgers dwingen. Noorwegen wil al binnen tien jaar alle benzine- en dieselauto’s naar de schroothoop brengen. Dat meldt De Telegraaf.

Maar volgens verkeersdeskundige Gerard Oefermans gaat het plan lang niet ver genoeg. “Ook elektrische auto’s zijn vervuilend. Die elektriciteit moet immers eerst worden opgewekt en dat is een vies klusje”, zegt Oefermans.

De verkeersdeskundige pleit voor een loopplicht. “Asociale mensen pakken voor korte ritjes nu nog vaak de auto, terwijl een korte afstand makkelijk te voet kan worden afgelegd. Beter voor het milieu en je lost meteen het fileprobleem op. Wie op minder dan 15 kilometer afstand van de werkplek woont, heeft sowieso geen auto nodig. Afpakken, wat mij betreft. Ga maar lopen.”

 
Deel dit artikel: