19 ℃

Belgische leger valt per ongeluk Luxemburg binnen

Het Belgische leger is door een pijnlijke vergissing vanmorgen met verschillende tanks en enkele honderden militairen Luxemburg binnengevallen. Ook zijn luchtaanvallen uitgevoerd. In het dorp Baschelt zijn daarbij 17 burgers gedood en enkele tientallen gewonden gevallen. De Belgische regering heeft inmiddels haar excuses gemaakt.

belgischemilitairenSinds begin deze week houden de zogenaamde Luchtcomponent en de Landcomponent van het Belgische leger een grote oefening in de Ardennen. Een Vlaamse commandant kreeg daarbij pijn in z’n borst en riep ‘Ik heb een attaque!’. Zijn Franstalige collega verstond dat als ‘Attaques!’ en liet direct orders voor een aanval op Luxemburg uitvaardigen.

Enige tijd later vielen tanks en andere grondtroepen, ondersteund door zes F-16’s, het dorp Baschelt aan. Dat werd binnen een half uur volledig verwoest. Het is niet de eerste keer dat het Belgische leger fouten maakt door de taalbarrière tussen Vlaamse en Waalse soldaten. In 2007 bliezen Waalse militairen een school in Brugge op nadat een Vlaamse soldaat om een vuurtje had gevraagd.

De Belgische premier Charles Michel heeft excuses aangeboden aan zijn Luxemburgse ambtsgenoot Xavier Bettel. België zal de schade vergoeden.

 
Deel dit artikel: