18 ℃

Belgische koning Filip mogelijk niet gestraft voor koloniale verleden

Foto: PP Photos / Shutterstock.com

Het is nog maar de vraag of de Belgische koning Filip gestraft kan worden voor het koloniale verleden van zijn land. Het Afrikaanse Congo viel tussen 1885 en 1960 onder het bewind van België. Koning Filip geeft toe dat in die periode gruweldaden zijn gepleegd.

In een brief aan de Congolese president Félix Tshisekedi heeft koning Filip zijn excuses aangeboden voor het koloniale verleden van zijn land. Toch is het nog helemaal niet zeker of koning Filip gestraft kan worden.

Als staatshoofd van België is koning Filip verantwoordelijk voor zijn land. Dat betekent dat hij volgens de Congolese wet veroordeeld kan worden voor het besturen van een land met een koloniaal verleden, wat kan worden bestraft met maximaal zestig zweepslagen.

“Het probleem is dat koning Filip ten tijde van de koloniën nog niet eens geboren was”, zegt correspondent Arnold Mbebeki. “Dat maakt het juridisch ingewikkeld om hem de rol van zondebok toe te spelen. Daardoor zou hij zijn straf kunnen ontlopen, al zou dat natuurlijk zeer onrechtvaardig zijn voor alle slachtoffers van het koloniale verleden.”

 
Deel dit artikel: