15 ℃

Belgische jongen uren wakker door energiedrank

Jonathan Dewaelert (16) uit het Belgische Blankenberge is uren achtereen wakker geweest na het drinken van een blikje energiedrank. Artsen waarschuwen al langer voor het effect van energiedrank op het lichaam van jongeren.

Belgische-jongen-uren-wakker-na-drinken-energiedrankDewaelert kreeg het energiedrankje aangeboden van een vriend. “Ik heb het in één keer leeggedronken”, herinnert hij zich. Pas dertien uur later viel hij in slaap. “Het moet toen inmiddels elf uur ’s avonds geweest zijn. Misschien half twaalf, ik weet het niet meer precies.”

Energiedrankjes zijn populair onder Belgische jongeren. Volgens huisarts Jos Koelewijn is dat niet zonder gevaar. “Deze drankjes verhogen de suikerspiegel in het lichaam”, legt hij uit. “Daardoor is vermoeidheid minder goed merkbaar. Het effect is vergelijkbaar met dat van koffie, maar dan minder hevig.”

Dewaelert heeft zijn lesje wel geleerd. “Voor mij geen energiedrank meer. Ik heb gemerkt mijn lichaam heel heftig op zo’n blikje reageert in combinatie met cocaïne.”

 
Deel dit artikel: