22 ℃

België stuurt 5.000 liter bluswater naar bosbranden in Zuid-Europa

België stuurt 5.000 liter bluswater naar bosbranden in Zuid-Europa
Foto: BrittanyNY / Andrey Popov / Shutterstock.com

Overal ter wereld komen hulpacties op gang tegen de enorme natuurbranden in Zuid-Europa. In Frankrijk, Portugal, Turkije en Spanje woeden meerdere bosbranden.

In België is ruim 5.000 liter bluswater ingezameld ter bestrijding van de bosbranden in Frankrijk en Spanje. Het water wordt vandaag nog met vrachtwagens naar de getroffen gebieden vervoerd. Het initiatief komt van de 41-jarige Atti Verhaeck uit Maldegem. “Toen ik die enorme branden op televisie zag, dacht ik: ik moet iets doen. Direct heb ik een inzamelingsactie georganiseerd”, zegt hij.

Samen met vier vrienden ging Verhaeck langs de deuren om bluswater in te zamelen. “De reacties waren werkelijk hartverwarmend”, glundert hij. “Sommige mensen gaven een liter, maar er waren ook bedrijven die een heel kratje mineraalwater doneerden. Alles bij elkaar hebben we meer dan vijfduizend liter.”

Een deel van het ingezamelde water gaat met vrachtwagens naar de brandhaarden in Frankrijk. De andere helft gaat eerst naar de haven van Antwerpen en dan per schip naar de bosbranden in Spanje. “We verwachten dat het bluswater daar over drie weken aankomt”, zegt Verhaeck. “Daarmee kan een flink deel van de bosbrand worden geblust.”

 
Deel dit artikel: