19 ℃

België neemt afscheid van 3- en 4-eurocentmuntjes

België haalt de 3- en 4-eurocenten uit de roulatie. Vanaf 1 januari 2019 zijn de muntjes geen wettig betaalmiddel meer bij onze zuiderburen.

Foto: Knips Design / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Volgens minister Peeters van Economie is deze keuze vooral een praktische: “Mijn zak zit dikwijls vol met die 3-centmuntjes. Ik heb het laten uitrekenen op ons ministerie en een 1 euromunt blijkt gelijk te staan aan ruim 20 van die 3-centmuntjes. Het handige aan een zak vol 1 euromunten is bovendien dat je dan meer geld op zak hebt.”

Ook hoopt België voortaan beter aan te sluiten op de valuta in de rest van de eurozone. “Elke keer als ik op vakantie buiten België ging, had ik problemen om met 3 of 4 eurocenten te betalen. Hoe vaak ik ondertussen wel niet ruziënd een baguette af heb staan rekenen op een Franse camping… Ik ben blij dat we straks eindelijk van dat ongemak af zijn”, vervolgt een glundere Peeters.

De 99-centmunten blijven overigens wel gewoon in de roulatie. Peeters: “Natuurlijk, bijna alles in de supermarkt kost iets met 99 cent achter de komma. We zouden wel gek zijn als we daar vanaf stappen.”

 
Deel dit artikel: