23 ℃

Belgen openen drijvend café net buiten territoriale wateren

Foto: Volodymyr Shtun / Shutterstock.com

Niet alleen in Nederland, maar ook in België is de horeca voorlopig dicht. Een groep Vlaamse alcoholisten heeft een slimme manier bedacht om de horecasluiting te omzeilen. Voor de kust bij Oostende is een drijvend café geopend.

Het schip ligt twaalf zeemijlen uit de kust, net buiten de territoriale wateren. Daar geldt het horecaverbod niet. “Het is volledig legaal. Dat hebben we laten uitzoeken door een jurist. Ja, het is wel heel omslachtig, maar we hebben geen keus”, zegt kastelein/kapitein Luc Dehaelemetser.

Met het hijsen van de rode Jupiler-vlag werd het drijvende café officieel geopend. Nog dezelfde middag arriveren met een rubberbootje de eerste gasten. Dehaelemetser helpt ze aan boord en binnen twee minuten is iedereen voorzien van een reddingsvest en een sixpack. Aan het einde van de avond worden ze weer opgehaald. Het drijvende café blijft minimaal een maand in de internationale wateren voor anker liggen.

“Voor jullie Hollanders is een horecasluiting misschien makkelijk vol te houden, maar voor Belgen betekent het een ramp”, legt Dehaelemetser uit. “Wij kunnen niet zonder café. Dat is waar wij onze vrienden ontmoeten en ons elke avond stiekem naar de filistijnen zuipen. Daarom draait onze economie zo slecht. Wij zijn dronken. Dat zit in onze cultuur.”

 
Deel dit artikel: