23 ℃

Belgen moeten betalen voor Nederlandse taal

Nederland wil geld zien van Belgen die Nederlands spreken. “Het is prima dat Belgen onze taal gebruiken, maar dan moet daar wel een redelijke vergoeding tegenover staan”, zegt Frans van Deuteren van het Landelijk Economisch Platform.

belgie-bordEuropese landen brengen elkaar vergoedingen in rekening voor het gebruik van elkaars faciliteiten. Zo wil België tol gaan heffen aan Nederlandse automobilisten die over de Belgische wegen rijden. “Het is dan redelijk dat België gaat betalen voor het gebruiken van onze faciliteiten, zoals de Nederlandse taal”, zegt Van Deuteren. “De taal heet niet voor niets Nederlands.”

De Vlaamse minister van Onderwijs, Hilde Crevits, is het niet met Van Deuteren eens. “In Vlaanderen wordt geen Nederlands gesproken, maar Vlaams. Dat is een versimpelde vorm van Nederlands. Vanzelfsprekend gaan wij daarvoor niet de volle mep betalen.”, aldus Crevits.

Om kosten te besparen stapte Wallonië eerder al over op het Frans. “Het wordt overigens nog een hele klus om te bewijzen welke Belgen onze taal nog gebruiken”, geeft Van Deuteren toe. “De meeste zijn totaal onverstaanbaar.”

 
Deel dit artikel: