Beleidswijziging kabinet: “Nu klimaat aanpakken is zielig voor asielzoekers die op straat slapen”

Beleidswijziging kabinet: “Nu klimaat aanpakken is zielig voor asielzoekers die op straat slapen”
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Het kabinet staat voor een grote beleidswijziging. Volgens ingewijden gaat het klimaatbeleid volledig op de schop. Op deze manier wil het kabinet tegemoetkomen aan de asielzoekers die momenteel op straat slapen omdat de azc’s de toeloop niet aankunnen.

Meerdere parlementaire verslaggevers laten vandaag weten dat het kabinet op het punt staat om de klimaatdoelen voor de komende decennia volledig los te laten. Hiermee hopen de coalitiepartijen dat ze de schrijnende situatie van asielzoekers die buiten moeten slapen enigszins kunnen verlichten. Volgens parlementair verslaggever Walter Zomers slaat het kabinet hiermee twee vliegen in één klap: “Het CDA en de VVD vinden de klimaatdoelen veel te streng en D66 en ChristenUnie pleiten voor een humaner opvangbeleid voor asielzoekers.”

Parlementair verslaggever Manon ter Hage zegt dat vooral D66-leider Sigrid Kaag in haar nopjes is met de nieuwe koers van het kabinet: “De rigoreuze klimaatplannen van het kabinet zorgen intern en ook extern voor steeds meer strubbelingen. De kiezers haken massaal af en de achterban begint te morren. Kaag had graag vastgehouden aan de klimaatdoelen, maar krijgt er nu iets heel belangrijks voor terug. Doordat de klimaatmaatregelen nu vervallen, zal het steeds warmer worden in Nederland. Hierdoor zullen asielzoekers waar geen plaats voor is in de opvang behaaglijk op straat kunnen bivakkeren. Hiermee kan D66 goede sier maken. Zij zullen deze stap naar een humaner asielbeleid dan ook volledig op hun eigen conto proberen te schrijven.”

 
Deel dit artikel: