Beleidsadviseur: “Eindexamens hebben hun langste tijd gehad”

Foto: Dutchmen / Shutterstock.com

Geen eindexamen, toch geslaagd. Dat klinkt oneerlijk en dat is het ook. Toch hangt bij veel middelbare scholieren inmiddels al de vlag uit. Het lijkt er op dat de centrale eindexamens hun langste tijd hebben gehad.

De meeste jongeren reageerden verheugd toen onderwijsminister Slob besloot dat het centraal eindexamen dit jaar niet zal worden georganiseerd.Op grond van het resultaat van de schoolexamens wordt bepaald of een leerling het diploma uitgereikt krijgt. De vraag is: komt het centraal eindexamen volgend jaar nog terug?

Onderwijskundige Arie Duinmeyer wil dat leerlingen ook in de komende jaren zonder eindexamen hun diploma krijgen. “We merken dat eigenlijk iedereen daar blij mee is. Het scheelt veel stress bij de jongeren en de leraren hoeven ook niks na te kijken. Iedereen kan eerder met vakantie en de leerlingen van andere klassen hoeven niet stil te zijn in de buurt van de aula. Eigenlijk zou je kunnen spreken van een win-win-win situatie”, aldus Duinmeyer.

“Slagen zónder centraal eindexamen kan dus”, concludeert Duinmeyer. “Onderwijsinstellingen kunnen leerlingen veel werk besparen door ze aan het begin van de opleiding al een diploma te geven. Dat is nu nog niet zo, maar daar moeten we uiteindelijk wel naartoe.”

 
Deel dit artikel: