18 ℃

Belastingdienst wil in 2035 volledig werkende website

Belastingdienst wil in 2035 volledig werkende website
Foto: JPStock / Shutterstock.com

Inloggen via DigiD en digitaal aangifte doen via de website van de Belastingdienst. Als het aan de Belastingdienst zelf ligt, is dat in 2035 heel normaal.

“Nog niet zo lang geleden moesten mensen voor hun aangifte inkomstenbelasting een lang formulier invullen en dat per post naar ons toe sturen”, zegt belastinginspecteur Pieter-Jan Zweendert. “We zien nu dat mensen hun aangifte steeds vaker digitaal proberen in te sturen. Heel soms werkt dat al, maar als het aan ons ligt, is digitaal aangifte doen in 2035 de normaalste zaak van de wereld.”

Wie nu al digitaal aangifte probeert te doen via de website van de Belastingdienst, komt nog allerlei problemen tegen. De systemen zijn totaal overbelast en daardoor is inloggen nagenoeg onmogelijk. “Omdat we altijd voorop lopen met de nieuwste technieken, zijn er inderdaad nog wat aanloopproblemen”, aldus de inspecteur. “We experimenteren pas een jaar of 25 met een digitaal aangiftesysteem, dus er kunnen best nog enkele kinderziektes in zitten. Maar over een jaar of twaalf – pin me er niet op vast – zijn die er allemaal uit. Het zou me niet verbazen als burgers in 2035 zelfs met één poging kunnen inloggen.”

 
Deel dit artikel: