21 ℃

Belastingdienst wil angst voor blauwe enveloppen weghalen

Foto: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

De blauwe belastingenveloppen liggen weer in de bus met de voorlopige aanslagen. Dit wekt bij veel mensen angst op. De meeste blauwe enveloppen worden wel uit de brievenbussen gehaald, maar verdwijnen dan voor lange tijd op een stapel ‘enge post’. Dit kan voor grote problemen zorgen, zoals boetes en deurwaarders. De Belastingdienst wil burgers graag van hun angst af helpen.

Kleurendeskundige Jesse Brouwers heeft de Belastingdienst geadviseerd in de verandering. Hij legt uit: “Blauw wordt gezien als gevaar. Men associeert het onbewust met verstikking, verdrinking, kilte, macht, onderdrukking, ontbinding, rotting, stank, kilte en ongevoeligheid. Geen wonder dat iedereen huivert bij het zien van zo’n enveloppe.”

Samen met Brouwers heeft de Belastingdienst besloten voortaan oranje enveloppen te gebruiken. “Oranje is een lollige kleur. Het knalt je brievenbus uit. Het is vrolijk en clownesk, energiek, mooi en ook een gevoelige kleur. Veel duidelijker dan dat hypocriete blauw. Je geeft de belasting meteen een andere uitstraling”, aldus Brouwers.

De Belastingdienst verwacht dat burgers vanaf nu met plezier hun oranje enveloppe openen om vervolgens de vernietigende inhoud te lezen. De dienst hoopt daarmee eerder zijn zakken te kunnen vullen, in plaats van allerlei aanmaningen te moeten sturen omdat mensen niks lezen.

 
Deel dit artikel: