14 ℃

Belastingdienst overweegt belasting op belastingaangifte

Foto: JPStock / Shutterstock.com

Een belastingaangifte doen is binnenkort misschien niet meer gratis. De overheid denkt na over een extra belasting op het doen van belastingaangifte.

Nu kunnen burgers nog naar hartenlust belastingaangiftes invullen. U mag bijvoorbeeld elk jaar gratis uw aangifte inkomstenbelasting doen. Binnenkort moet u daar mogelijk voor gaan betalen.

Bedrijven moeten sinds dit jaar al betalen om aangifte te mogen doen. Mogelijk komt die heffing er ook voor particulieren. De belasting op het invullen van belastingaangiftes is bedoeld om de kosten te dekken voor de automatisering van het aangifteproces, om precies te zijn: een nieuw inlogsysteem. “Dat zal mogelijk tot kosten leiden. Gratis bestaat niet”, zei minister Knops van Binnenlandse Zaken.

Belastingdeskundige Remco Voortman vindt het niet meer dan logisch dat burgers voor het doen van belastingaangifte gaan betalen: “Vrijwel alle Nederlanders doen elk jaar belastingaangifte, soms zelfs vaker. Leuk, maar wie betaalt dat? Het is prima dat mensen belasting willen betalen, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat de overheid voor de kosten moet opdraaien.”

 
Deel dit artikel: