Belastingdienst onderzoekt declaraties Sinterklaas

De Belastingdienst is een onderzoek gestart naar het declaratiegedrag van Sinterklaas. De Goedheiligman voert jaarlijks vele miljoenen op als uitgaven aan relatiegeschenken. De Belastingdienst onderzoekt of dat wel klopt.

sinterklaas-closeupHet uitgavepatroon van Sinterklaas is hoogst opmerkelijk. Uit de jaarrekening over 2015 blijkt dat de Sint € 579.740.160,- uitgaf aan relatiegeschenken. Een uitzonderlijk hoog bedrag, zeker gezien het feit dat de inkomsten van de heilige nagenoeg nihil zijn.

Een woordvoerder van Sinterklaas verzekert dat de administratie klopt. Sinterklaas verblijft het grootste deel van het jaar in Spanje en is daarom in dat land belastingplichtig. De relatiegeschenken zouden echter zijn aangeschaft door een in Nederland gevestigde holdingmaatschappij die valt onder het Nederlandse belastingstelsel.

Uit de declaraties van Sinterklaas blijkt verder dat een groot deel van de relatiegeschenken bedoeld was voor kinderen. Het OM vindt het hoogst opmerkelijk dat een volwassen man relaties onderhoudt met miljoenen minderjarigen, waarvan velen zelfs niet ouder zijn dan 7. Het OM overweegt een strafrechtelijk onderzoek.

 
Deel dit artikel: