Belastingdienst krijgt hoge boete: “Moeten we helaas doorberekenen aan belastingbetaler”

Foto: Phase4Studios / Shutterstock.com

De Belastingdienst krijgt een boete van bijna 4 miljoen euro, omdat de dienst jarenlang een illegale zwarte lijst aanhield om mogelijke fraudeurs op te sporen. “Dat is heel zuur voor de belastingbetaler, want die zal onze boete uiteindelijk moeten gaan betalen”, aldus de Belastingdienst.

De Belastingdienst hield jarenlang een lijst bij van ‘mogelijke fraudeurs’, terwijl daarvoor geen wettelijke basis was. Dat is verboden. De Autoriteit Persoonsgegevens legde de Belastingdienst daarom een boete op van 3,7 miljoen euro. “Intern wordt nu bekeken hoe we dat bedrag gaan ophoesten, maar ik vrees dat we de boete moeten doorberekenen aan de belastingbetaler”, aldus een woordvoerder.

“Een boete van 3,7 miljoen is erg hoog. Linksom of rechtsom moet dat geld ergens vandaan komen. En aangezien de Belastingdienst geen andere inkomstenbron heeft, komt de rekening uiteindelijk toch bij de belastingbetaler”, vervolgt de woordvoerder.

Volgens de woordvoerder zal het boetebedrag worden overgemaakt aan de Autoriteit Persoonsgegevens, die het weer doorsluist naar de schatkist: “Maar daar was het geld anders ook naartoe gegaan, dus eigenlijk verandert er niets. Wilt u nog koffie?”

 
Deel dit artikel: