Belastingdienst jaagt op kinderen bij vrijmarkt

De Belastingdienst waarschuwt kinderen die op Koningsdag spulletjes willen verkopen. Wie bijvoorbeeld speelgoed of zelfgebakken koekjes verkoopt op de vrijmarkt, wordt door de Belastingdienst gezien als ondernemer en moet belasting betalen.

vrijmarkt2Belastinginspecteur Wim Heubel treedt hard op tegen kinderen die hun administratie niet in orde hebben. “Alle vrijmarktverkopers dienen te zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en een deugdelijke BTW-administratie te voeren. Kinderen die denken de regels te ontduiken worden snoeihard aangepakt.”

Dat het op Koningsdag meestal niet gaat om professionele handelaren maar om kinderen die een zakcentje willen bijverdienen, maakt volgens Heubel geen verschil. “Ook al gaat het om een klein bedrag, er moet natuurlijk gewoon belasting over betaald worden. In het verleden heeft de Belastingdienst wel eens een oogje toegeknepen, maar nu voeren we een strenger beleid. Regels zijn regels.”

Kinderen die over hun omzet op Koningsdag geen belasting betalen, kunnen rekenen op een flinke boete. Belastinginspecteurs gaan op Koningsdag langs de kraampjes om kinderen direct te beboeten.