21 ℃

Belastingdienst haalt flink meer erfbelasting op dankzij coronadoden

Foto: Peshkova / Kurhan / Shutterstock.com

De afdeling Erfbelasting van de Belastingdienst meldt gunstige cijfers over het jaar 2020. Door het grote aantal sterfgevallen van de coronapandemie kon de Belastingdienst flink meer erfbelasting incasseren.

Erfgenamen moeten in ons land tot wel 40 procent erfbelasting betalen wanneer een dierbare is overleden. Vorig jaar stierven in ons land ruim twintigduizend mensen aan corona. In totaal waren er bijna zeventienduizend méér sterfgevallen dan het jaar ervoor. Hierdoor kon de Belastingdienst aanzienlijk meer aanslagen erfbelasting versturen.

“Vooral ouderen stierven aan corona en dat is gunstig voor de Belastingdienst”, zegt Barend Grijpskerk. “Ouderen hebben doorgaans meer vermogen dan jonge mensen. We konden door corona dus relatief veel erfbelasting incasseren.”

Of 2021 weer zo goed uitpakt voor de Belastingdienst, valt nog te bezien. Grijpskerk: “Er is nu een vaccin, dus de kans is groot dat het aantal coronadoden nu wat tegenvalt. Maar al met al denk ik dat we tot nu toe een resultaat hebben behaald waar we trots op mogen zijn.”

 
Deel dit artikel: