18 ℃

Belastingdienst geschrokken: “Vanaf nu gaan we onze fouten nog beter verhullen”

Foto: JPStock / Shutterstock.com

De Belastingdienst is door het etnisch profileren wederom negatief in het nieuws gekomen. De dienst betreurt dat. “Dit had nooit bekend mogen worden”, aldus woordvoerder Barend Grijpskerk.

Al jaren wordt etnisch profileren door de Belastingdienst vermoed. Onder grote druk geeft de Belastingdienst nu toe dat mensen met een dubbele nationaliteit extra werden gecontroleerd. “Heel erg pijnlijk. Maar we beloven beterschap. In de toekomst zullen we onze fouten nog beter verhullen”, verzekert woordvoerder Grijpskerk.

Maar is deze belofte wel steekhoudend? De Belastingdienst hobbelt immers van schandaal naar schandaal. Er lijken bij de dienst meer klokkenluiders te werken dan controleurs. Toch is dat volgens Grijpskerk slechts perceptie: “Wij controleren iedere medewerker streng op stiekem en achterbaks gedrag. Het is namelijk belangrijk dat medewerkers deze eigenschappen bezitten. Als we bij een medewerker ook maar een spoortje van integriteit vermoeden, krijgt deze op staande voet ontslag.”

Hoe verklaart de woordvoerder van de Belastingdienst dan alle schandalen? “Het is uitermate vervelend dat we in Nederland nog steeds te maken hebben met onafhankelijke journalisten. Daar heeft het hele maatschappelijk veld mee te maken en wij dus ook. Zolang dit gezwel nog rondwaart in de maatschappij zit er voor ons maar één ding op: wij zullen in de toekomst nog geniepiger en achterbakser te werk moeten gaan.”

 
Deel dit artikel: