23 ℃

Belastingdienst: “Geef criminele inkomsten eerlijk op”

Foto: Peshkova / Kurhan / Shutterstock.com

Vanaf 1 maart kunt u weer aangifte doen van de inkomstenbelasting. Dit jaar zal extra scherp gelet worden op verdiensten uit criminele activiteiten.

Barend Grijpstra van het Bureau Invordering van de Belastingdienst wordt er soms wat moedeloos van om het iedere keer weer te moeten uitleggen: “Het maakt de Belastingdienst niks uit wat je uitvreet, als je maar eerlijk vertelt wat het je opgeleverd heeft.”

Grijpstra: “Wietkwekers, huurmoordenaars en bankrovers verdienen vaak leuk. Het is een groot misverstand dat ze al dat geld zomaar in hun zak kunnen steken. Natuurlijk behoort er altijd afdracht plaats te vinden. Denk aan btw, accijns en inkomstenbelasting. En is een
boef heel succesvol, dan komt er natuurlijk ook een aanslag vermogensbelasting om de hoek kijken. Wij als Belastingdienst zijn daar heel alert op.”

“Neem de mensenhandel, dat is iets waar vaak veel te makkelijk over wordt gedacht”, verzucht Grijpstra. “Laatst schepte iemand op dat ‘ie met een leuke winst een vrouw had doorverkocht. Bij controle bleek echter dat ‘ie vergeten was btw over haar af te dragen. Ja, dan staan wij de volgende morgen natuurlijk wel met een navordering op de stoep.”

 
Deel dit artikel: