17 ℃

Belastingdienst gaat daklozen strenger controleren

De Belastingdienst gaat daklozen scherper in de gaten houden. Uit onderzoek blijkt dat veel daklozen een rommeltje maken van hun administratie. Ook betalen ze lang niet altijd belasting over de giften die ze ontvangen.

Foto: Followtheflow / Shutterstock.com

“Regels zijn regels”, legt belastingdeskundige Remco Voortman uit. “Daklozen zijn, net als alle andere Nederlanders, belastingplichtig. Over de inkomsten uit bedelactiviteiten moet uiteraard gewoon belasting worden betaald. Daar gaat het vaak mis.”

Welk belastingtarief van toepassing is, hangt volgens Voortman af van de situatie: “Wanneer een dakloze slechts incidenteel bedelt, worden de donaties van voorbijgangers gezien als schenking. Hierover moet 30 procent belasting worden betaald. Is bedelen de hoofdactiviteit van de dakloze, dan wordt hij of zij door de Belastingdienst aangemerkt als ondernemer. Over de winst moet dan inkomstenbelasting worden afgerekend. Tevens moet aan de donateur btw in rekening worden gebracht.”

Inspecteurs zullen in de komende tijd steekproefsgewijs de administratie van daklozen controleren. Wanneer blijkt dat een dakloze de administratie niet op orde heeft, kan een flinke boete worden opgelegd. “Dat lijkt gemeen, maar dat is het niet”, zegt Voortman. “Daklozen genieten al van diverse andere belastingvoordeeltjes. Zo bezitten ze geen woning en betalen ze daar dus ook geen belasting over.”

 
Deel dit artikel: