19 ℃

“Belastingdienst checkt ook uw Facebook-pagina”

Bijna alle Nederlanders hebben inmiddels hun belastingaangifte ingediend. Vaak worden verjaardagscadeaus niet opgegeven bij de Belastingdienst, terwijl dat wel moet. De Belastingdienst kan op Facebook zien welke cadeaus mensen hebben ontvangen.

“Mensen plaatsen allerlei informatie op Facebook, maar realiseren zich vaak niet dat ook de Belastingdienst die informatie kan zien”, zegt belastingadviseur Remco Voortman. “Soms plaatsen mensen na hun verjaardag enthousiast een foto van een gekregen cadeau op Facebook, maar geven dat cadeau vervolgens niet op bij de Belastingdienst. Dat kan gezien worden als fraude, zelfs als er geen opzet in het spel is.”

Een cadeau wordt aangemerkt als een schenking en moet bij de aangifte inkomstenbelasting dus worden ingevuld in box 3. “Mensen geven dure cadeaus meestal wel op, zoals een flesje parfum of een mooie fles wijn. Maar goedkopere cadeaus worden vaak verzwegen. Denk daarbij aan een bioscoopbon of een doosje bonbons.”

De Belastingdienst checkt na iemands verjaardag vrijwel altijd zijn of haar Facebook-pagina, zegt Voortman. “Staat daar dan een cadeau dat niet wordt opgegeven, dan kan er een flinke naheffing worden opgelegd.”

 
Deel dit artikel: