Belastingdienst: “Voor ons belastende dossiers hebben we niet met opzet vernietigd”

Foto: Phase4Studios / Shutterstock.com

De Belastingdienst heeft jarenlang nadelige dossiers vernietigd, maar dat doet niets af aan de integriteit van de dienst. De dossiers werden namelijk toevallig, per ongeluk en zonder opzet vernietigd.

Zo’n 9.000 dossiers die in het nadeel van de Belastingdienst spreken zijn geheel per ongeluk vernietigd. Woordvoerder Pieter-Jan Zweendert glundert dan ook als hij de pers te woord staat: “Zoals u zult begrijpen staat hier een trotse medewerker van de Belastingdienst voor u. Er is een foutje gemaakt in ons voordeel. Dat is op zich al fijn nieuws, maar nog fijner is dat dit foutje onbewust is gemaakt. Zonder kwade bedoelingen en zonder vooropgezet doel. En dat geeft de onkreukbaarheid van onze dienst maar weer eens aan. Als wij echt van kwade wil zouden zijn geweest, dan hadden wij deze dossiers opzettelijk vernietigd.”

Op de vraag of de dienst zich er van bewust is dat niet elke Nederlander gelooft dat de belastende dossiers per ongeluk zijn vernietigd, antwoordt Zweendert: “Kijk, in elke organisatie worden weleens per ongeluk 9.000 nadelige dossiers vernietigd. Als u op social media gaat zoeken, vindt u vast een azijnpisser die vraagtekens zet bij de handelswijze van de Belastingdienst. Maar ik durf te stellen dat deze affaire er absoluut niet voor zorgt dat Nederlanders slechter over ons denken dan ze al deden.”

 
Deel dit artikel: