20 ℃

Belastingdienst begonnen met jaarlijkse inzamelingsactie ‘Inkomstenbelasting’

Belastingdienst begonnen met jaarlijkse inzamelingsactie ‘Inkomstenbelasting’
Foto: Phase4Studios / Shutterstock.com

De Belastingdienst is weer begonnen met de jaarlijkse inzamelingsactie ‘Inkomstenbelasting’. De dienst hoopt dit jaar nog meer geld op te halen dan vorig jaar.

Er werken zo’n vijfentwintigduizend mensen bij de Belastingdienst. Veruit de meesten hebben een betaalde baan. “Dat zijn mensen die zich van dinsdag tot en met donderdagmiddag met hart en ziel inzetten voor de organisatie”, aldus een belastinginspecteur Pieter-Jan Zweendert. “Zoiets is niet goedkoop. Gelukkig kunnen we elk jaar weer rekenen op veel geld van de burgers.”

“Wat veel mensen niet weten, is dat de Belastingdienst geheel afhankelijk is van geld van de bevolking”, zegt Zweendert. “We vragen mensen elk jaar om aan te geven welk deel van hun inkomsten en vermogen ze aan ons willen afdragen. De meeste mensen maken binnen dertig dagen het geld over als we daarom vragen. Bij sommigen moeten we wat meer moeite doen.”

Vorig jaar haalde de Belastingdienst ruim 300 miljard euro op: “Dat was een enorm succes. Je weet bij zo’n inzamelingsactie nooit precies hoeveel het oplevert, maar we zijn dankbaar voor elke euro. Het gaat toch om een stukje waardering voor onze mensen. Daar doe je het voor.”

Zweendert belooft dat er niets aan de strijkstok blijft hangen: “Het geld wordt in de eerste plaats gebruikt om onze kosten te dekken en onze salarissen te betalen. Elke cent die er daarna nog overblijft, geven we aan de Rijksoverheid.”

 
Deel dit artikel: