26 ℃

‘Bekende oud-minister’ verdacht van samenwerking Telegraaf

‘Bekende oud-minister’ verdacht van samenwerking Telegraaf
Foto: EU2016NL / Wiki Commons CC BY 2.0

AMSTERDAM - Een ‘bekende voormalige minister’ zou schaamteloos samenwerken met De Telegraaf. Dat blijkt uit een notitie die in handen is gekomen van de media. Namen worden niet genoemd, maar volgens bronnen zou het gaan om de 66-jarige oud-minister Ronald P.

Ronald P. was tussen 2012 en 2017 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In 2020 zou hij zijn geronseld voor De Telegraaf. Volgens ongeverifieerde berichten zou P. sindsdien ‘meer dan honderd’ columns hebben geschreven voor het omstreden dagblad en op die manier geprobeerd hebben om zijn denkbeelden te verspreiden.

Hoe kan het dat deze organisatie er steeds weer in slaagt om nieuwe rekruten aan zich te binden? “Ronselaars van De Telegraaf richten zich meestal op zeer kwetsbare personen”, weet veiligheidsdeskundige Herman Tammers. “Het kan gaan om personen die niet veel meer te verliezen hebben. Ze zijn eerder de fout in gegaan, of kunnen misschien nergens anders meer terecht. Soms gaat het om lieden die gewoon op zoek zijn naar een beetje spanning.”

De Telegraaf heeft een beruchte geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog werkte de organisatie samen met de Duitse bezetter. Tot op de dag van vandaag wordt De Telegraaf ervan beschuldigd de publieke opinie willens en wetens te beïnvloeden.

 
Deel dit artikel: