21 ℃

Bejaardenpap moet ouderenzorg betaalbaar houden

Foto: Andrey Popov / Shutterstock.com

Steeds meer verpleeghuizen vervangen de warme maaltijd door een bord bejaardenpap. Een bord bejaardenpap bevat alle voedingsstoffen om een bejaarde in leven te houden, maar is veel goedkoper.

In verzorgingshuis Johannastaete in Delft werd de avondmaaltijd drie maanden geleden afgeschaft. Directeur Albert Jaarsman: “Voorheen moesten we voor elke bejaarde een maaltijd opwarmen, met vlees, groente en aardappelen. Dat was een heel gedoe en bovendien vrij kostbaar. Eén enkele maaltijd kostte al 2 euro. Dan moet je je afvragen: zijn onze oudjes dat nog wel waard?”

Nu krijgen de bewoners van Johannestaete elke avond een bord Knurf Senior, een pap die speciaal werd ontwikkeld voor bejaarden en koud gegeten kan worden. “Dat spul wordt hier één keer per maand met een tankwagen bezorgd”, aldus Jaarsman. “Er zit alles in wat ze nodig hebben. Plus wat extra calcium tegen de botontkalking. Maar het allerbelangrijkste: een bord Knurf kost nog geen dubbeltje.”

Johannastaete heeft nog maar weinig klachten ontvangen over de bejaardenpap: “Bij nieuwe bewoners doen we er een scheutje ranja in voor de smaak. Maar als de mensen eenmaal dement zijn proeven ze niks meer. Dan vertellen we gewoon dat het kreeftensoep is. En op zondag noemen we het ‘gemalen biefstuk’. Dan zie je ze echt genieten.”

 
Deel dit artikel: