Bejaarden zijn het geheime wapen van ons leger: “De vijand verwacht geen oma van 88”

Bejaarden zijn het geheime wapen van ons leger: “De vijand verwacht geen oma van 88”
Foto: Nieuwland Photography / Kristo-Gothard Hunor / Shutterstock.com

WOENSDRECHT - Officieel bestaan ze niet, maar het is een publiek geheim dat het Nederlandse leger beschikt over ruim drieduizend strategisch inzetbare bejaarden. De ouderen kunnen worden ingezet om de vijand met hun hoge leeftijd te overrompelen.

Luitenant Elly Boekels (88) maakt al enkele jaren deel uit van de zogenoemde Tactische Eenheid Senioren van de Koninklijke Landmacht. “Tegenwoordig is niet meer het aantal manschappen bepalend, maar hoe je de vijand te slim af kunt zijn. Je kunt de vijand enorm in verwarring brengen door een peloton bejaarden het slagveld op te sturen. Dat verwachten ze niet”, legt Elly uit.

Elly leerde praktische militaire vaardigheden, zoals het opsporen van landmijnen en het schieten met het standaardwapen: “Regelmatig is er een oefening van een aantal dagen in het veld. Dan word je midden in de nacht wakker gemaakt om patrouille te lopen. En dan wordt er vijandelijk vuur gesimuleerd. Dan zit je vol met adrenaline. Dat geeft een enorme kick.”

In vredestijd blijft het bij oefeningen, maar er is een kans dat Elly daadwerkelijk zal moeten vechten als de opgelopen spanningen met de Russen uitmonden in een oorlog. “Ik ben paraat”, zegt ze strijdlustig. “Nee, ik ben niet bang voor de Russen. Hier heb ik jarenlang voor getraind. En als bejaarde heb ik toch wat meer levenservaring dan zo’n Russische snotaap.”

 
Deel dit artikel: