22 ℃

Bejaarden slopen economie: koopkrachtstijging nul

Foto: David Pereiras / Shutterstock.com

De economische groei valt terug en de koopkracht stijgt niet meer. Dat is de schuld van bejaarden, meldt het Centraal Planbureau (CPB).

Het CPB verwacht dat de economische groei in de volgende kabinetsperiode wegzakt naar hooguit 1,1 procent. De koopkracht groeit tussen 2022 en 2025 helemaal niet. De economische neergang wordt veroorzaakt door bejaarden.

Volgens het CPB zet de vergrijzing nu echt door. “Nederland heeft een enorm overschot aan bejaarden en dat is een ramp voor de economie”, zegt econoom Frans van Deuteren. “Bejaarden gaan voortdurend naar de huisarts, of liggen de godganse dag in het ziekenhuis. Dat kost klauwen met geld. Daarnaast werken bejaarden niet. Ze zitten de hele dag maar een beetje naar buiten te loeren en dragen niets bij aan de economie.”

Volgens Van Deuteren is een forse reductie van het aantal bejaarden noodzakelijk. “Je kunt iedereen wel in leven willen houden, maar op een gegeven moment wordt dat onbetaalbaar”, aldus de econoom. “De overheid moet flink snijden in het zorgbudget, waardoor meer bejaarden komen te overlijden. Een overleden bejaarde maakt immers geen zorgkosten meer en vreet bovendien niet meer uit de pensioenpot. Helaas zijn er maar weinig politici die dat hardop durven zeggen.”

 
Deel dit artikel: