Vraag verdubbeld door hoge gasprijs:

Bejaarden kunnen vraag naar warme sokken nu al niet aan

Foto: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Nederlandse bejaarden doen hun best om voor de komende winter voldoende warme sokken te breien, maar de vraag is of hun inspanningen voldoende zijn. Verschillende verzorgingshuizen melden dat er in het breiwerk inmiddels een achterstand is ontstaan.

Vanwege de hoog opgelopen energieprijzen is een aangename kamertemperatuur voor de meeste huishoudens komende winter financieel niet haalbaar. Nederlanders zoeken daarom massaal hun toevlucht in warme sokken en truien. Naar schatting anderhalf miljoen ouderen breien zo snel ze kunnen, maar het lukt niet om de vraag bij te benen.

“Vrijwel alle familieleden hebben bij hun oma sokken en truien besteld. Op dit moment wordt door onze bewoners zo’n 16 uur per dag gebreid, maar de vraag is of alle bestellingen op tijd af zijn”, zegt directeur Albert Jaarsman van verzorgingshuis Johannastaete. “We hebben alle overige dagactiviteiten opgeschort, zodat onze ouderen zo veel mogelijk tijd aan hun breiwerk kunnen besteden.”

Jaarsman maakt zich vooral zorgen over de oudste bewoners van het verzorgingshuis: “Op de zesde etage woont een mevrouw van 91 met een zeer zwakke gezondheid. De dood ligt op de loer, dus op verzoek van de familie proberen we haar nog zo veel mogelijk te laten breien. Ik hoop echt dat het haar lukt om alles op tijd af te krijgen.”