17 ℃

Bejaarde man blijft maar praten over balspelletje

Naar schatting 2 miljoen ouderen hebben in ons land te maken met een verminderde hersenfunctionaliteit. Vaak leiden dit soort problemen tot dementie, maar soms zijn de symptomen subtieler. 

Foto: YT

Neuroloog Jan Troffel bestudeert het verouderingsproces van de hersenen en de problemen die daaruit voortvloeien. “Vaak zie ik dat bejaarden dwangmatig gedrag gaan vertonen. Ik ken bijvoorbeeld een bejaarde patiënt die elke dag drie keer gaat wandelen met zijn hond. Drie keer, elke dag. Dat is een duidelijk signaal dat het verstandelijk vermogen achteruit gaat”, aldus de arts.

“Ook kunnen mensen op latere leeftijd obsessief worden. Omdat ze de wereld niet meer zo goed kunnen volgen, beperken ze zich tot één onderwerp. Daar gaan ze helemaal in op”, legt Troffel uit. “Op televisie zie je regelmatig een bejaarde man die alles weet van een balspelletje. Totaal onbelangrijk natuurlijk, maar deze man raakt er niet over uitgepraat. Zijn hele leven heeft hij opgehangen aan zoiets stoms als een balspel. Eigenlijk heel sneu, maar gelukkig heeft hij het zelf niet door.”

 
Deel dit artikel: